Array

Новинки
Новини та публікації
Що таке міцність кави? 17-Sep-2017
Говорячи про помилки кавоманів, не можна не торкнутися теми, яка на перший погляд здається зрозумілою – міцність кави. Але насправді практи...
Обсмаження кави, що це таке? І яку роль грає ступінь обсмаження? 01-Sep-2017
Ступінь обсмаження – це і вираженість смаку, і гіркоту (найчастіше путаемая з «фортецею»), і навіть зовнішній вигляд напою. Ну, і, з...
АРАБІКА та РОБУСТА - війна протилежностей? 12-Jul-2017
Для багатьох любителів кави добре відомі значення «Арабіка» і «Робуста». І переважна більшість свято вірять, що Арабіка це доб...



 

ЩО ТАКЕ СМАК?

"Нікому не можна вірити. Це жорстоке життєве затвердження нам доведеться перенести на каву. На щастя – не в такій драматичній постановці питання.
В даному випадку йдеться про часткове застосування цього правила до кавових напоїв – ТІЛЬКИ по відношенню до СМАКУ.
Тому що смак є АБСОЛЮТНОЮ істиною і єдиним критерієм кавовій справедливості. Не втомлююся повторювати, що який би кави або напій вам не подобався – це нормально, і на це не має права претендувати ЖОДЕН ЕКСПЕРТ.
 Якщо в даний момент вам подобається горьчайшая робуста з Берега Слонової Кістки, страшно-темна південно-італійська обсмажування або навіть РОЗЧИННУ каву – все це на ваш смак. Тільки ВАШ і нічий більше.
І жоден експерт у світі не має права його критикувати чи засуджувати. Все, на що він має право – це показати вам дорогу до іншого смаку і дати вам можливість порівняти.
 Вираження деяких фахівців типу «Так ви не розумієте! Потрібно пити так і так...» чи «Ні, ви не праві – вам не може подобатися цей кави...» говорять лише про одне – ця людина сама не розуміє роль смаку в нашому житті. Бо останній є АБСОЛЮТНО СУБ'ЄКТИВНОЮ категорією кожного індивідуума. 
Правда через неволодіння якимось питанням або з-за того, що люди не до кінця розбираються в якому-небудь предметі, їм стає соромно і вони починають вибачатися за своє незнання.
.
 Один з кращих світових кавових експертів Вінченцо Сандалі (Vincenzo Sandalj) (колишній Президент Європейської Кавової Асоціації SCAE, якого я сам з гордістю називаю «гуру») під час однієї нашої спільної поїздки сказав мені фразу, яку я відтепер повторюю мало не щодня.
Справа була в Індонезії, куди я поїхав з делегацією італійських кавників, у складі якої був і Vinko (так називали його друзі і колеги).
 Під час однієї з дегустацій (в кавовому світі їх називають «каппинги») я трохи знітився на тлі маститого спеца і не зміг виразно описати смак якогось напою. Хтось став підказувати – мовляв, ти що, не відчуваєш кави такий-то і такий-то смак?
Вінко помітив це і каже: «Сергію, запам'ятай одну річ: НІКОЛИ НІКОГО НЕ СЛУХАЙ ТА ГОВОРИ ТІЛЬКИ ТЕ, ЩО ВІДЧУВАЄШ САМ. Багато чи мало ти опишеш, це все – ТВОЄ. Ніхто інший за тебе це не відчує. І взагалі НЕ ПЕРЕЖИВАЙ з цього приводу».
 З тих пір я описую тільки те, що сам відчуваю в кава – навіть якщо вся інша група каже, що не вловила такого нюансу. І вже точно вплинути на моє сприйняття словами «Ви повинні відчути такий-то смак» – сьогодні практично неможливо.
І я вважаю це правильним. Тому й існує широта думок і «Колесо Смаку» з сотнями найрізноманітніших відтінків.
 Безумовно, все одно потрібно постійно вчитися і вдосконалювати, намагаючись розібратися і роблячи сотні тестів, а не просто зациклюватися на своїй власній думці. Але важливо зрозуміти, що НЕ ІСНУЄ жодного великого експерта відразу по всьому кавовим питань. Зате існує гамма кавових смаків – складних і різнопланових, і саме їй прекрасний кавовий світ.
Смак не може бути один для всіх, В ПРИНЦИПІ. Ваш смак – тільки ваш, і ніхто (жодний експерт) не має на нього ніякого права (при цьому прошу вас не забувати, що й ви не маєте права нав'язувати нікому свій)"

З книги "Секрети кави" від кавового експерта Ремінного С. В.